Ej verkställda beslut enligt SoL och LSS
För att ansluta till e-tjänsten
För att kunna rapportera ej verkställda beslut via e-tjänst krävs att kommunen har anslutit sig till tjänsten. Kommunen anmäler via blankett vem eller vilka som ska rapportera och vem som ska utses till huvudrapportör. Det ska finnas minst en huvudrapportör i varje nämnd. Det kan vara en administratör, handläggare eller chef.
Varje rapportör behöver e-legitimation som till exempel Bank-Id eller SITHS och en klientprogramvara med ett säkerhetsprogram.
SITHS är en tjänstelegitimation för både fysisk och elektronisk identifiering. SITHS-kortet kan bland annat användas till säker inloggning i olika IT-system, som e-legitimation för både personliga och företagsspecifika ändamål och för inpasseringskontroll.
Ändring och tillägg av rapportörer
Vi rekommenderar att det åtminstone finns två personer som kan rapportera beslut. En av dom behöver vara huvudrapportör eftersom den har behörighet att ändra och lägga till rapportörsuppgifter i e-tjänsten. Sedan är det är upp till nämnden om man anser att samtliga personer ska vara huvudrapportörer eller om övriga ska vara rapportörer.
Ändring av behörighet eller uppgifter om rapportörer kan göras när som helst i e-tjänsten. Ändringar visas dagen efter genomförda ändringar.
Om du upplever problem med inloggning genom SITHS-kort
SITHS-kort med produktnummer som börjar på siffran “6”, 6XX är av en nyare generation. För att använda dessa kort krävs rätt version av någon av SITHS klientapplikationer:
NetID: Inera rekommenderar att man använder version 6.9.0.16
SITHS eID-appen: Version 2.0 eller nyare
IVO kan inte hjälpa er med detta utan rekommenderar att ni kontaktar Lokal IT för att veta vad som gäller inom just din organisation.
E-tjänst och blankett
Anmäl huvudrapportör till e-tjänsten
Ändra rapportör och tillägg av rapportörer
Detta ska kommunen anmäla till IVO
- en individrapport för varje gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader.
- en individrapport för varje avbruten verkställighet som inte verkställts på nytt inom tre månader.
Kommunen ska fortsätta att rapportera ett ej verkställt beslut tills beslutet är verkställt eller avslutat av annan anledning, så kallad återrapportering. Datumen för denna löpande återrapportering framgår under praktisk information. Kommunen bör omedelbart rapportera när ett beslut har verkställts eller avslutats.
Beslut enligt LSS §9.1 Rådgivning och annat stöd ska rapporteras i de fall det är kommunen som tillhandahåller insatsen. Regionerna behöver inte rapportera.
Om IVO bedömer att insatsen inte verkställts inom skälig tid kan myndigheten ansöka om utdömande av en särskild avgift hos förvaltningsrätten.
E-tjänsten
Denna e-tjänst syftar till att stödja kommuner med att fylla i obligatoriska uppgifter på rätt sätt. Bara de fält som behöver fyllas i är synliga i e-tjänsten. Formulären kan återanvändas även om kommunens rapportör byter dator. Det är samma länk för alla rapporteringar.
Om du upplever problem med inloggning genom SITHS-kort
SITHS-kort med produktnummer som börjar på siffran “6”, 6XX är av en nyare generation. För att använda dessa kort krävs rätt version av någon av SITHS klientapplikationer:
NetID: Inera rekommenderar att man använder version 6.9.0.16
SITHS eID-appen: Version 2.0 eller nyare
IVO kan inte hjälpa er med detta utan rekommenderar att ni kontaktar Lokal IT för att veta vad som gäller inom just din organisation.
E-tjänst och blanketter
E-tjänst för individrapportering
Funktionshinder LSS
Funktionshinder SoL
Individ- och familjeomsorg
Äldreomsorg
Frågor och svar
Kontakta oss via ejverkstalldabeslut@ivo.se, där du beskriver vad som blivit fel. Tänk på att inte skriva individens namn eller personnummer i mejlet. Vill du bli uppringd av oss, uppge ditt telefonnummer.
Nej, grundregeln är att kommunen skyndsamt ska verkställa ett beslut om en insats eller ett bistånd. Tre månader är bara en tidsgräns för rapporteringen.
Ja, tiden gäller från beslutsdatumet. Viktigt att datum för planerad/önskad verkställighet framgår under "övrigt".
Ja. Kryssa i rutan "Individen har skyddade personuppgifter eller saknar personnummer". Ange sedan samordningsnummer eller liknande. Du kan ange en kombination av siffror och bokstäver. Observera dock att det är viktigt att du själv har kontroll på samordningsnumret/det numret du själv angett. Det är det numret du själv sedan ska återrapportera i, om det behövs.
IVO handlägger ansökan om särskild avgift inom två år från beslutsdatum eller datum för avbrott i verkställigheten.
Ja. När en pågående insats blir avbruten/pausad utav någon anledning, och där avbrottet varar i mer än 3 månader ska detta rapporteras. Välj "Avbrott i verkställighet och där biståndet inte åter verkställts inom 3 månader".
Ja. Det är ett beslut om en beviljad insats, även om personen inte bor i er kommun just nu. Förhandsbeskedet är att jämställa med ett beslut till en person som bor i kommunen sedan tidigare.
Om omfattningen av tidigare beviljade insatser utökas på grund av att ett beslut inte kan verkställas så är det en kompenserande insats. Det kan även vara en helt annan insats som beviljas under dröjsmålet och där syftet med insatsen är att tillförsäkra den enskilde god vård och omsorg under väntetiden. Det är viktigt att IVO får in den informationen för att kunna göra en adekvat bedömning i ärendet.
I dag finns ingen sådan lista, däremot jobbar IVO för att det ska bli möjligt.