IVO har inom ramen för ett regeringsuppdrag under 2021–2023 genomfört en omfattande tillsynsinsats av det arbete som bedrivs i kommuner och regioner relaterat till våldsutsatthet och våld. Den samlade tillsynen visar att brister i regelefterlevnad och handläggning försvårar upptäckten av våld och i värsta fall också döljer pågående våld.
Det resultat som framkommer i tillsynen bekräftar sammantaget resultat och slutsatser från IVO:s tidigare tillsyn inom området. Bristerna ger allvarliga konsekvenser för våldsutsatta och barn som bevittnat våld.
I tre ärenden som IVO granskat har de våldsutsatta dött till följd av det våld de utsatts för. I andra ärenden riskerar åtgärder och insatser att inte bli vare sig relevanta, träffsäkra eller tillräckliga. De riskerar också att inte verkställas i tid eller inte verkställas alls.
IVO:s tillsyn av följsamheten till Socialstyrelsens nya föreskrift om våld i nära relationer, HSLF-FS 2022:39, visar att över 200 socialnämnder och mer än 400 vårdcentraler inte följer föreskriftens samtliga krav och att följsamheten till bland annat de stärkta kraven på rutiner för att fråga om våld och kraven på samverkan är bristfällig.
I tillsynen av socialnämndernas arbete med våldsutsatta barn och vuxna respektive barn som bevittnat våld fann IVO brister i 40 av 46 granskade ärenden. Problembilden förstärks av att kommuner inte har verkställt beslut om insatser i 94 ärenden relaterade till våldsutsatthet eller våld. Domstolarna har dömt att kommunerna ska betala en särskild avgift i 92 av dessa ärenden.
IVO:s tillsyn i 32 ärenden om våldsutsatthet i LSS-boenden för vuxna samt i över 900 ärenden om SiS särskilda ungdomshem och boenden för barn och unga enligt SoL och LSS visar att brister i ledning och styrning påverkar verksamheters kvalitet och att en otillräcklig bemanning kan utgöra risk för våldsutsatthet. Dessa brister medför i värsta fall att vuxna och barn blir kvar i destruktiva relationer eller sociala situationer där våldet kan fortgå fram till att någon dödas.
I samtliga tillsynsinsatser kopplade till regeringsuppdraget framkommer också brister i det systematiska kvalitetsarbetet som kommunerna är skyldiga att bedriva. Bristerna rör i de flesta fall socialnämndernas egenkontroll, avvikelsehantering och arbete med lex Sarah. IVO:s tillsyn i lex Sarah, som riktar sig mot socialnämndens utredning och åtgärder vid allvarliga missförhållanden, visar på brister i arbetet med våldsutsatthet och våld i nära relation i sammantaget 544 ärenden inom verksamhetsområdena barn och familj, funktionsnedsättning, äldreomsorg och övrig socialtjänst. Bristerna återfinns i verksamheter för både barn och vuxna och ger allvarliga konsekvenser för de som varit utsatta för eller har bevittnat våld.