IVO efterfrågar större befogenheter att bekämpa brottslig verksamhet inom vård och omsorg

Behovet av tillsyn mot oseriösa och kriminella aktörer inom vård- och omsorgssektorn ökar stadigt. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hemställer nu hos regeringen att myndighetens uppdrag förtydligas och utökas vad gäller säkerhetskrav, befogenheter och resurser.

I hemställan efterfrågar IVO exempelvis åtkomst till belastnings- och misstankeregistren och utökade befogenheter i tillsynen och tillståndsprövningen. IVO föreslår också att tillståndsplikt införs inom fler delar av hälso- och sjukvården. Syftet med förslagen är att stärka IVO:s möjligheter att effektivt motverka och hantera oseriösa aktörer inom vård och omsorg. IVO gör bedömningen att de befogenheter och resurser myndigheten har idag inte är tillräckliga.

Så kallad välfärdsbrottslighet drabbar inte bara välfärdssystemet ekonomiskt, utan framför allt enskilda personer som riskerar att inte få den vård eller omsorg de har rätt till. Brottsligheten inom HVB, familjehem och stödboende är växande, och det finns tecken på en likartad utveckling inom bland annat tandvård, estetiska verksamheter och vårdcentraler.

IVO har sedan tidigare lämnat ett 40-tal författningsförslag som skulle innebära ett mer effektivt arbete för myndigheten i strävan att motverka oseriösa och kriminella aktörer. IVO:s hemställan innehåller också en önskan om att regeringen påskyndar beredningen av dessa förslag. Ett tydligt exempel är att slopa möjligheten för aktörer att ha vilande tillstånd för HVB.

IVO:s hemställan till socialdepartementet, pdf

Senast uppdaterad 2024-09-12