Biståndsbedömt trygghetsboende (SoL)
Biståndsbedömt trygghetsboende är en boendeform för äldre människor som kan behöva stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskad isolering.
Biståndsbedömda trygghetsboenden är avsedda för äldre personer som har ett vårdnadsbehov som understiger heldygnsvård, men som inte längre upplever det som tryggt att bo kvar i det egna hemmet. Ett ytterligare syfte är att bryta den isolering som många av de äldre som bor kvar hemma lider av. Skillnaden mellan ordinärt boende och biståndsbedömt trygghetsboende är att den äldre får möjlighet att komma till ett boende som t.ex. kan erbjuda gemensamma måltider, kulturella aktiviteter och umgänge.
Ansöka om tillstånd
En ansökan om tillstånd ska vara skriftlig
Tänk på att:
- ge tydliga och konkreta svar på frågorna i blanketten
- stämma av mot checklistan i ansökningsblanketten att allt är med
- IVO saknar möjligheten att ge förhandsbesked om tillståndsbeslut
En komplett ansökan med alla uppgifter och alla bilagor underlättar handläggningen!
Gällande bestämmelser
Följande gäller för verksamheter med tillstånd för Biståndsbedömt Trygghetsboende. Mer information finns i länkarna under ”Läs i regelverket” längst ner på sidan.
- Verksamheten ska uppfylla krav på god kvalitet och säkerhet
- Verksamhetens kvalitet ska säkras genom ett systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete reglerar hur kvalitetssystemet ska vara uppbyggt. Socialstyrelsen har gett ut en handbok för att underlätta tillämpningen.
- Verksamheten omfattas av bestämmelserna i lex Sarah om eventuella missförhållanden i verksamheten.
- Tillståndet är knutet till den juridiska eller enskilda person som beviljats tillståndet.
Ändringar i verksamheten
För biståndsbedömda trygghetsboenden finns inga ändringar som kräver en ändringsansökan. Om verksamheten exempelvis ska byta namn så kräver detta endast en anmälan till IVO. Anmälan om ändringar i kretsen av ägare och ledning ska göras senast en månad efter att förändringen skett.
Att byta huvudman, det vill säga att flytta verksamheten från t.ex. ett bolag till ett annat, är inte en ändring utan kräver ett helt nytt tillstånd.
Om verksamheten läggs ner eller upphör, ska huvudmannen meddela det till IVO.
Läs i regelverket
Tillståndsplikt
- 7 kap. 1–2 §§ socialtjänstlagen (2001:453), SoL, Sveriges Riksdag >
- 4 kap. 1, 3 §§ socialtjänstförordningen (2001:937), SoF, Sveriges Riksdag >
Biståndsbedömt trygghetsboende
Lex Sarah
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete
Dokumentation
- Dokumentationsplikt 11 kap. 5, 6 §§ SoL, Sveriges Riksdag >
- Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) > Dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS >
- Socialstyrelsens handbok: Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten >
Personalens kompetens
- Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg om äldre (SOSFS 2011:12) (pdf, öppnas i nytt fönster)
- Socialstyrelsens allmänna råd om kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med funktionsnedsättning (SOSFS 2014:2) (pdf, öppnas i nytt fönster)