Ändringar i ett tillstånd
Vilka ändringar ska jag ansöka om?
Alla ändringar behöver du inte ansöka om. Vissa ändringar behöver du bara anmäla (kostnadsfritt) till IVO. Om dina ändringar är så omfattande att vi bedömer att det är fråga om en ny verksamhet kommer vi dock att betrakta din ansökan som en helt ny ansökan. Det medför då också en avgift för en nyansökan (30 000 kr).
Om du vill göra flera ändringar
Du kan ansöka om flera förändringar för samma verksamhet i samma ändringsansökan och betalar då bara en ansökningsavgift (21 000 kr).
Ändringar i flera verksamheter innebär flera ansökningsblanketter (en för varje verksamhet). Det innebär också flera avgifter, en för varje ansökan.
Tillfälliga föreståndare och lokaler
Vid ordinarie föreståndares frånvaro
När ordinarie föreståndare ska vara tjänstledig, föräldraledig eller liknande ska verksamheten ansöka om en vikarie. IVO prövar den vikarierande föreståndarens kompetens, dvs. utbildning och erfarenhet, på samma sätt som när en ny föreståndare ska godkännas. Vikariens namn och datum för vikariatet förs in i tillståndsbeviset. Den ordinarie föreståndarens namn står kvar i tillståndsbeviset.
Däremot behövs ingen prövning för tid som är normal semester, kortare sjukskrivningar eller vikariat som understiger 6 månader.
Byte av lokaler vid särskilda (tillfälliga) omständigheter
En verksamhet kan bli tvungen att tillfälligt (kortare tid än sex månader) flytta från sina ordinarie lokaler med anledning av till exempel reparationer eller oförutsedda omständigheter, såsom en vattenskada eller brand. Den tillfälliga lokalen ska vara ändamålsenlig för den verksamhet som ska bedrivas där, vara godkänd av byggnadsnämnden och ha det nödvändiga brandskyddet.
Anmäl de tillfälliga adressuppgifterna till IVO
För att IVO bland annat ska kunna utöva tillsyn över verksamheten, behöver IVO veta om verksamheten ska bedrivas i andra lokaler än vad som anges i tillståndet, även om det endast är under en kortare period. Informera därför IVO:s avdelning i den region där verksamheten bedrivs.
Ändring av ägandet och övertagande av en verksamhet som har tillstånd
Det är förbjudet att överlåta tillstånd för att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Tillståndet är knutet till ett unikt organisationsnummer
Informationen nedan gäller alla de olika typer av organisationer som kan inneha ett tillstånd, till exempel stiftelser, föreningar och olika typer av företag som aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor. Tillståndet är knutet till ett organisationsnummer som är unikt för varje organisation. I enskilda firmor är det personnummer som är organisationsnummer.
När behöver en tillståndsinnehavare ansöka om ett nytt tillstånd?
En organisation som har tillstånd enligt SoL eller LSS kan slås ihop med, eller överlåtas till, annan organisation som saknar tillstånd. Om den organisation som har tillstånd fortsätter att finnas efter sammanslagningen (med samma organisationsnummer) fortsätter tillståndet att gälla. I annat fall måste den organisation som ska driva den tillståndspliktiga verksamheten ansöka om nytt tillstånd.
Organisationer ska anmäla ändringar i ägare och ledning
När en organisation gör ändringar i kretsen för ägare och ledning ska denna ändring anmälas till IVO, se blankett här.
Om ett aktiebolag överlåter aktier till en ny ägare
När ett bolags aktier säljs eller överlåts till en ny ägare innebär det att det tillstånd som bolaget hade före överlåtelsen gäller även efter aktieöverlåtelsen. Den nya ägaren behöver alltså inte ansöka om nytt tillstånd. Däremot ska ändringen i bolagets ägare och ledning anmälas till IVO enligt blanketten ovan.
Hur gör jag om jag vill lägga ner min verksamhet?
Om tillståndet och verksamheten ska upphöra helt ska anmälan skickas till avdelningen för tillståndsprövning:
Inspektionen för vård och omsorg
Avdelningen för tillståndsprövning
Box 45183
104 30 Stockholm
E-post: registrator.tillstand@ivo.se
Vid entreprenad upphör tillståndet att gälla när avtalstiden går ut och avtalet upphör. Du behöver i detta fall inte göra något. Upphör avtalet däremot i förtid behöver du meddela IVO detta och begära att tillståndet ska upphöra. Av beslutet att bevilja tillstånd och tillståndsbeviset framgår sista möjliga datum för tillståndet.
Hur gör jag om jag tillfälligt vill lägga ner min verksamhet?
Om en verksamhet tillfälligt ska upphöra, får den som har tillståndet inte överlåta det till någon annan. Den som bedriver verksamheten måste anmäla att verksamheten läggs ner till den regionala tillsynsavdelning där verksamheten bedrivs.
Ange ärendets diarienummer och namnet på verksamheten det gäller.
Anmälan om upphörande skrivs under av behörig person.