Funktionsnedsättning
En av förutsättningarna för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett jämlikt och delaktigt liv är att de får sina beviljade insatser inom rimlig tid. IVO ser att många personer får vänta länge på att få sina insatser verkställda. Vi ser också att alla barn, ungdomar och vuxna inte är trygga i sina boenden. Vi kan konstatera att allt fler boenden för barn och ungdomar arbetar aktivt med så kallad alternativ och kompletterande kommunikation, vilket ger barn och ungdomar bättre möjligheter att kommunicera utifrån individuella behov.
Iakttagelser för 2019
Barn och unga får bättre möjligheter att själv beskriva sina behov när boenden arbetar med alternativ och kompletterande kommunikation
Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) kan vara viktigt för att personer med funktionsnedsättning själva ska kunna uttrycka sin åsikt och komma till tals. IVO har undersökt hur AKK används på boenden för barn och ungdomar. Cirka 90 procent av verksamheterna, hade 2019 kompetent personal inom AKK, eller hade genomfört utbildningsinsatser inom området. Det är alltså 10 procent av boendena som inte har den kunskap om AKK som verksamheten behöver, eller som inte använder AKK fullt ut, trots att barnen och ungdomarna behöver det.
Antalet ej verkställda beslut om daglig verksamhet har ökat mest
Vi ser att personer med funktionsnedsättning får vänta länge på insatser både enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och socialtjänstlagen (2001:453) (SoL). Antal ej verkställda beslut om daglig verksamhet har ökat mest, med 30 procent jämfört med motsvarande period 2018 och med knappt 90 procent sedan 2016 (uppgifter för januari till och med september). Det finns också problem med att få plats på ett boende. År 2019 var medianväntetiden på bostad med särskild service för barn och ungdomar 14 månader. I 60 procent av ärendena under 2019 som rör insatser enligt LSS anger kommunerna att anledningen till att personer med funktionsnedsättning får vänta länge på sin bostad är att tillgången inte möter efterfrågan på bostäder.
Alla barn, ungdomar och vuxna är inte trygga i sina boenden
Vi ser att alla barn och ungdomar och vuxna inte är trygga i sina boenden. Anmälningarna om missförhållanden i form av tvångs- och begränsningsåtgärder har ökat under de senaste åren. Under 2019 har IVO fattat beslut i 360 lex Sarah-anmälningar som gäller insatser enligt LSS och SoL till personer med funktionsnedsättningar. Knappt en tredjedel av alla anmälningar gällde olika typer av övergrepp. När brukare blir utsatta för övergrepp eller tvångs- och begränsningsåtgärder av personalen handlar det ofta om att personalen inte har rätt kompetens när det gäller pedagogiska metoder eller inom alternativ och kompletterande kommunikation.
Antalet personer som ordnar sin egen assistans har minskat, liksom antalet ansökningar om att bedriva verksamhet för personer med funktionsnedsättning
Antalet ansökningar om att bedriva bostad med särskild service för barn eller ungdomar har minskat från 15 under 2018 till 10 under 2019. Antalet ansökningar om att bedriva bostad med särskild service för vuxna har minskat från 221 inkomna ansökningar under 2018 till 125 inkomna ansökningar under 2019. Även antalet anmälningar om att själv få anordna sin egen assistans har minskat under 2019 jämfört med tidigare år.
Andelen beslut om att avslå en ansökan om tillstånd har minskat, men är fortfarande hög för insatsen personlig assistans
Trots nya regler för att få tillstånd har den totala andelen avslag inte ökat i våra beslut under 2019, utan tvärtom minskat från 36 procent 2017 till 16 procent 2019. Men andelen avslag är fortfarande hög.