Äldreomsorg
Varje dag utförs många vård- och omsorgsinsatser för att hjälpa äldre personer i deras vardag. Äldreomsorgen fungerar i många delar bra, men vi ser också tydliga tecken på att huvudmännen har svåra utmaningar.
Det är tydligt att flera av bristerna inom äldreomsorgen har att göra med bemanning och kompetens. Vi ser exempel på att personalen i äldreomsorgen inte alltid kan tillräckligt om hjälpmedel och förflyttningsteknik.
Vi ser också att legitimerad personal delegerar hantering av läkemedel till personal som inte har tillräcklig erfarenhet, kunskap eller språklig kompetens för att kunna utföra uppgiften på ett säkert sätt.
Iakttagelser för 2019
IVO fick 590 ansökningar om att bedriva hemtjänst efter att detta blev tillståndspliktigt för privata aktörer 2019. Sedan 2019 behöver privata aktör tillstånd för att bedriva hemtjänst. Totalt kom 590 ansökningar om att bedriva sådan verksamhet in till IVO under 2019. De flesta ansökningar (360 av 590) gäller verksamheter som bedrevs redan innan aktörerna behövde tillstånd. Men det verkar också ha tillkommit nya aktörer. 230 ansökningar om tillstånd har kommit in till IVO där det inte framgår att verksamheten var i drift innan de ansökte om tillstånd.
IVO har endast fått ett fåtal ansökningar om tillstånd för biståndsbedömt trygghetsboende efter att detta blev tillståndspliktigt för privata aktörer 2019. I april 2019 trädde en ny bestämmelse om trygghetsboende i kraft i socialtjänstlagen (2001:453). Under 2019 har även tillståndsplikt för att bedriva biståndsbedömt trygghetsboende i privat regi införts. IVO tog endast emot åtta ansökningar om att bedriva sådan verksamhet under 2019.
En hög andel av lex Maria-anmälningarna i hemsjukvården handlar om brister i läkemedelshanteringen. Vi ser att 41 procent av de 81 lex Maria-anmälningar från hemsjukvården under 2019, som ingår i vår analys, handlar om brister i läkemedelshanteringen. I äldreomsorgens lex Maria-anmälningar förekommer brister i läkemedelshantering i 27 procent av anmälningarna. I de ärenden som kommer in till IVO ser vi många exempel på att delegeringen av läkemedelshantering inte har utförts på ett säkert sätt.
Äldre personer riskerar att utsättas för olyckor och skada sig allvarligt när personalen använder hjälpmedel på fel sätt eller förflyttar äldre på ett osäkert sätt. Många äldre personer behöver hjälpmedel för att deras vardag ska fungera. 19 av 320 lex Sarah-anmälningar (6 procent) och 27 av 172 lex Maria-anmälningar (16 procent) i vår analys gäller hjälpmedel. Vi ser exempel på att personalen i äldreomsorgen inte alltid har tillräcklig kunskap och kompetens om hjälpmedel och förflyttningsteknik. Det finns därför risk för att äldre personer utsätts för vårdskador, olyckor och obehag.
En fjärdedel av lex Sarah-anmälningarna handlar om olika former av övergrepp. Många lex Sarah-anmälningar handlar om olika typer av övergrepp. 2019 handlade 24 procent av anmälningarna om olika former av övergrepp, där ekonomiska och fysiska övergrepp är vanligast. Den nationella brukarbedömningen visar att var tionde äldre person med hemtjänst eller särskilt boende inte känner sig trygg i sitt hem.
Antalet ej verkställda beslut som rör äldre personer har ökat. IVO ser att många äldre personer får vänta på insatser som de har rätt till, och att antalet ökar. Under januari till och med september år 2019 har kommunerna rapporterat 4 458 ej verkställda beslut till IVO. Det är en ökning med 24 procent jämfört med samma period år 2018, vilket bryter den minskande trend som vi har sett under de senaste åren (uppgifter för januari till och med september).